מה בעצם עושה שמאי מקרקעין?
מה בעצם עושה שמאי מקרקעין?
02/15/23

מה בעצם עושה שמאי מקרקעין?

רבים נוטים לחשוב ששמאי המקרקעין הוא אדם שמעריך שווי של מבנים ונכסים; יש המתבלבלים בין שמאי רכוש לשמאי מקרקעין (כאשר בפועל מדובר בשני מקצועות שונים); ויש מי שכלל לא מבינים מתי צריך להזמין שמאי מקרקעין. מדובר בתחום שיש בו הרבה מידע שגוי ומוטעה, ולכן הגיע הזמן לעשות סדר בדברים.

מה ההבדל בין שמאי רכוש לבין שמאי מקרקעין

המקצוע “שמאי” כולל בתוכו את שני סוגי המקצועות, לרבות סוגים נוספים של שמאים, אולם כל אחד מהם מתמחה בתחום שונה ויתרה מזאת – כל אחד מהם זקוק לרישיון שונה על מנת להציע את שירותיו לציבור.

בפרט, שמאי רכוש בדרך כלל עובדים עבור חברות ביטוח ועיקר עבודתם היא בתחום הערכת הנזקים. שמאי רכוש עובדים לפי מחירונים קבועים ולמעשה אינם חייבים בלימודים מסודרים או בבחינות של מועצת השמאים.

לעומתם, שמאי מקרקעין חייבים ללמוד ולעבור בחינת הסמכה של מועצת השמאים על מנת לקבל רישיון; זאת בשל הצורך שלהם לשלוט בכמות רבה של ידע ולהפגין אחריות על מנת להעריך שווי נכסים. שמאי מקרקעין גם עובדים בדרך כלל כעצמאים ויש לכל שמאי מקרקעין מחירון משלו.

בשורה התחתונה, אם אתם תוהים אם אתם צריכים שמאי רכוש או שמאי מקרקעין, רוב הסיכויים הם שאתם צריכים שמאי מקרקעין.

אילו תחומי פעילות נוספים יש לשמאי המקרקעין?

  • בדק בית: הערכה של המצב ההנדסי של נכס, בין אם הוא חדש או ישן. כך יכולים דיירים חדשים המתעתדים להיכנס להתגורר בדירה שרכשו לדעת מבעוד מועד האם קיימים חלילה ליקויים מבניים במבנה המדובר, כגון האם הכל תקין במערכות האינסטלציה או החשמל, לוודא שאין רטיבות בקירות וכן הלאה.
  • הערכת ירידת ערך של נכסים: אדם יכול לגור בדירה במשך שנים רבות מבלי שערכה ישתנה באופן משמעותי, אולם שינוי בסביבה יכול לפגוע באופן משמעותי בערך זה. שמאי המקרקעין הוא האדם שיש להזמין במקרה שבו אדם מגלה כי הותקנו אנטנות סלולריות בסמוך לביתו, או אם קיים חשד לקיומם של גזים רעילים, כגון ראדון, בסביבת המבנה.
  • תמ”א 38: היא תכנית המתאר הארצית שמטרתה לחזק מבנים ברחבי הארץ באופן כזה שיהפוך אותם ליציבים ומוגנים יותר בפני רעידות אדמה. מדובר בתכנית שמאפשרת שיתוף פעולה בין דיירי בניינים ישנים לבין קבלני בניין באופן שבו כל הצדדים מרוויחים – הקבלן משפץ את המבנה לרווחת הדיירים ומוסיף עוד קומה או שתיים כדי למכור את הדירות שבהן ברווח – אולם על מנת לצאת לדרך ללא יותר מדי התעסקות בבירוקרטיה צריך להיעזר בחוות דעת שמאי מקרקעין.
  • בדיקת כדאיות נדל”ן: רוב הציבור פוגש את שמאי המקרקעין בדרך כלל בעת מכירה או רכישה של דירה או בית, אבל שמאי המקרקעין יכול לערוך בדיקות כדאיות גם לפרוייקטים בסדרי גודל הרבה יותר גדולים עבור יזמים על מנת לסייע להם להחליט אם להיכנס לפרוייקט או לא.
שתף:
וואטסאפ חייג אלינו צור קשר
Icon for fixed button גם בווצאפ