מועצת שמאי מקרקעין
מקצוע שמאות המקרקעין הוא מקצוע רגיש מאוד, וחוות הדעת השונות שמגיש כל שמאי מקרקעין עשויות להשפיע על גורלם של סכומי כסף נכבדים. על מנת לוודא שהמועסקים בתחום זה אכן מיומנים בתפקידם ובעלי ידע הולם, וכן מקפידים על כל כללי האתיקה ועל אמינות ויושרה ללא פשרות, הוקם במשרד המשפטים גוף שתפקידו להסדיר את הנעשה בענף שמאות המקרקעין ולפקח על פעילותם של השמאים – מועצת שמאי המקרקעין.
חוק שמאי מקרקעין התשס”א 2001
בתחילת המאה העשרים ואחת עבר בכנסת חוק שמאי מקרקעין התשס”א 2001, שבעקבותיו חלו מספר שינויים משמעותיים בענף השמאות כולו, ובפרט נקבע כי תוקם מועצת שמאי המקרקעין שתפקח על הנעשה בענף.
המועצה, כך לשון החוק, תורכב מ-11 איש: השמאי הממשלתי הראשי; שלושה שמאי מקרקעין שאותם בוחר שר המשפטים (שלמשרדו משויכת המועצה), על פי המלצות לשכת שמאי המקרקעין בישראל (העמותה בה מאוגדים למעלה מאלף שמאי מקרקעין ובפרט הבכירים שבהם); נציג ציבור שגם הוא מינוי של שר המשפטים; 2 אישים מהאקדמיה (מתחום השמאות, או מתחומים רלוונטיים אחרים דוגמת כלכלה ומשפטים) – שגם הם נבחרים על ידי שר
המשפטים; וארבעה עובדי מדינה שלפחות אחד מהם שמאי מקרקעין – שניים בוחר שר המשפטים ושניים נתונים לשיקול דעתו של שר האוצר.
כלל חשוב נוסף שקבע החוק הנ”ל הוא שלפחות אחד מחברי המועצה יהיה מי שניתן למנותו לשופט מחוזי – ומבין אלה העומדים בקריטריון זה נבחר יו”ר המועצה. בשנת 2012 יו”ר המועצה היא עו”ד שרית דנה, המכהנת גם כמשנה ליועהמ”ש לממשלה, ושלזכותה נזקפות רפורמות מהותיות בתחום התקינה השמאית.
אגב, בעקבות חוק שמאי מקרקעין התשס”א 2001 התווספה החובה כי שמאים יהיו בעלי תואר אקדמי – עד לאישור חוק זה שמאי מקרקעין נדרשו להשכלה תיכונית בלבד (ואפילו לא הייתה חובה של תעודת בגרות).
פעולות המועצה
מועצת שמאי המקרקעין אחראית על הרישום בפנקס שמאי המקרקעין (שבו כל מי שרוצה לעסוק במקצוע שמאות המקרקעין חייב להיות רשום), עורכת את בחינות ההסמכה למסיימי לימודי מקצוע השמאות, מפקחת על הסטאז’ים בענף (שנמשכים שנה שלמה, בהיקף של לא פחות מ-40 ש”ש), בודקת תלונות אודות התנהגות לא אתית של שמאי מקרקעין – וכמובן מטפלת משמעתית בשמאים שנמצאו אשמים.
במסגרת מועצת שמאי המקרקעין פועלות מספר ועדות, ובהן ועדת סילבוס, ועדת פיקוח על הבחינות ו-ועדת אקדמיזציה. ועדה חשובה נוספת היא הוועדה לתקינה שמאית שהחלה לפעול בשנת 2005, ושמטרתה להשביח את מקצועיותם של שמאי המקרקעין, לסייע להם לספק חוות דעת ואומדנים מדויקים יותר, וכן להגביר את רמת השקיפות בענף – פרמטר רב חשיבות עבור הצרכנים.
בין השאר קבעה הוועדה תקנים להגדרת שטחים בנויים בתוך דירות המשמשות למגורים, תקנים לגבי מידת הפירוט הנדרשת בטבלאות הקצאה ואיזון אותן מכינים עבור תכניות איחוד וחלוקה, תקנים לגבי סעיף “תיאור הנכס והסביבה” המופיע בשומות מקרקעין רבות, ועוד.
שמאי מקרקעין, מקרקעין בירושלים, הערכת שווי דירה, היטל השבחה, שמאי מקרקעין במודיעין, שמאי רכוש, דוח אפס, שמאי מקרקעין במושבים, שמאי דירות, שמאי נחלה, שמאי בשוהם, שמאי נזקי מים, תמ”א 38 ירושלים